Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Μπρόκολα - κορυφώνεται η ζήτηση τον Οκτώβριο

Με καλή ποιότητα καρπών και με ελαφρά αυξημένη παραγωγή ξεκίνησε η σεζόν του μπρόκολου στη χώρα μας, με τη ζήτηση σταδιακά να αυξάνεται όσο περνάνε οι εβδομάδες.
Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κοινής Εκμετάλλευσης «Άρδα» πρωταγωνιστεί και φέτος στο συγκεκριμένο προϊόν, καθώς εκτός από τον σημαντικό όγκο μπρόκολων που παράγει και διακινεί κάθε χρόνο, χρησιμοποιεί για 3η χρονιά φέτος μια καινοτόμα συσκευασία του προϊόντος, σε κιβώτια από φελιζόλ με πάγο, που αποδεδειγμένα συμβάλει αποτελεσματικά στην καλύτερη συντήρηση του πολύ ευπαθούς αυτού προϊόντος και στη διατήρηση
 των ποιοτικών του χαρακτηριστικών.
Όπως μας ενημέρωσε ο κος Στέλιος Τσακίρης, γεωπόνος και μέλος του «Άρδα», οι πρώτες κοπές και συνάμα η εμπορική σεζόν του προϊόντος ξεκίνησαν φέτος την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένεται να συνεχιστούν έως περίπου τις 15 Νοεμβρίου. Η παραγωγή μπρόκολου θα είναι και φέτος λίγο αυξημένη, καθώς για άλλη μια χρονιά, οι παραγωγοί του προϊόντος καλλιέργησαν μεγαλύτερη έκταση, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Σε απόλυτα μεγέθη μιλάμε περίπου για 500 τόνους μπρόκολου και 220 τόνους κουνουπιδιού που καλλιεργήθηκαν το 2011 μόνο από τα μέλη του συνεταιρισμού.        Εμπορικά η απορρόφηση δεν εμφανίζει κάποιο πρόβλημα και πραγματοποιείται ομαλά, μέσα στα όρια του αρχικού προγραμματισμού, ενώ σταδιακά η ζήτηση από τους καταναλωτές μεγαλώνει και αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο. Όπως επισημαίνει ο κος Τσακίρης, τα προϊόντα του συνεταιρισμού είναι πιστοποιημένα βάσει των προτύπων GlobalGAP και Agro, ενώ η γενική εικόνα του προϊόντος, η συσκευασία και τα θετικά σχόλια που έχει λάβει από καταναλωτές και εμπόρους στην αγορά, δείχνει την καλή δουλειά που γίνεται και το ποιοτικό επίπεδο του ελληνικού αυτού προϊόντος που όχι μόνο δεν υπολείπεται σε τίποτα των αντίστοιχων εισαγόμενων, αλλά είναι επιπλέον και πιο οικονομικό. Παράλληλα οι παραγωγοί έχουν ικανοποιητικές και κυρίως σταθερές οικονομικές απολαβές, κοντά στα 80 λεπτά ανά κιλό, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό, στη δύσκολη περίοδο την οποία διανύουμε.
           Αξίζει να σημειώσουμε τέλος οι παραγωγοί του «Άρδα» πραγματοποιούν συνεχώς κάθε χρόνο δοκιμές με νέες ποικιλίες του προϊόντος, προκειμένου να δοκιμάσουν νέα ποιοτικά και γευστικά χαρακτηριστικά, αλλά και να μεγαλώσουν χρονικά την εμπορική περίοδο του μπρόκολου πέρα από τους 3,5 μήνες που είναι σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου