Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Σταθερή αξία για τον Έβρο το Θρακιώτικο πεπόνι - Αύγουστος 2010 MELON


Σταθερή αξία για τον Έβρο το Θρακιώτικο πεπόνι


δημοσίευμα στο περιοδικό Φρουτονέα
Ένα από τα ελληνικά προϊόντα με σταθερή παρουσία στην ελληνική αγορά είναι η όψιμη ποικιλία του Θρακιώτικου πεπονιού, η οποία ακολουθεί χρονικά στην αγορά την ποικιλία Galia, καλύπτοντας έτσι το κενό που δημιουργείται μετά την ολοκλήρωση της σεζόν της πιο δημοφιλούς ποικιλίας.
Η περσινή σεζόν του προϊόντος από τη Θράκη δημιούργησε κάποιες αντιθέσεις στην αγορά, καθώς το συσκευασμένο προϊόν απορροφήθηκε κανονικά από την αγορά, σε αντίθεση με εκείνο που δεν συσκευάστηκε, το οποίο έμεινε απούλητο και σε κάποια κτήματα ασυγκόμιστο.

Το Θρακιώτικο πεπόνι καλλιεργείται στην περιοχή του Νομού Έβρου και τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τον ακριτικό νομό για τη φετινή σεζόν δεν είναι πολύ καθαρά. Φέτος, όπως μας ενημέρωσαν παραγωγοί, φυτεύτηκαν περισσότερα στρέμματα απ΄ ότι πέρυσι, ωστόσο δεν μπορούμε ακόμη να είμαστε σίγουροι για τα επίπεδα της παραγωγής. Αυτό οφείλεται στις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού και είχαν σαν αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές σε ένα μέρος της παραγωγής με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να κάνουμε ασφαλείς προβλέψεις. Κάποια από τα κτήματα που υπέστησαν ζημιές ξαναφυτεύτηκαν, επομένως ένα μέρος των ζημιών θα καλυφθεί με λίγο ακόμη πιο όψιμα Θρακιώτικά πεπόνια, ενώ πέραν των ζημιών από τις πλημμύρες οι συνθήκες είναι φυσιολογικές και έως το δεύτερο δεκαήμερο του Ιουλίου δεν έχουν καταγραφεί άλλες ζημιές.
Εμπορικές προοπτικέςΗ ζήτηση για Θρακιώτικα πεπόνια στην ελληνική αγορά είναι κάθε χρόνο σταθερή, γεγονός που κρατά σε περίπου σε σταθερά επίπεδα και τις φυτεύσεις που πραγματοποιούνται κάθε χρόνο, ενώ το 100% της παραγωγής διακινείται εντός των συνόρων της χώρας μας.
Παράλληλα, οι τιμές παραγωγού του προϊόντος διαμορφώνονται περίπου στα 25-30 λεπτά το κιλό, κάτι που προβλέπεται να συμβεί και τη φετινή σεζόν, αν όλα εξελιχθούν από δω και πέρα ομαλά και δεν έχουμε κάποιο νέο, ακραίο καιρικό φαινόμενο που να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην παραγωγή.
Όπως μας ενημέρωσαν παραγωγοί της περιοχής, η κυρίαρχη ποικιλία του Έβρου είναι φυσικά το Θρακιώτικο πεπόνι. Ωστόσο, από φέτος έχουν αρχίσει κάποιες δοκιμαστικές φυτεύσεις και με άλλα υβρίδια από το εξωτερικό, την πορεία των οποίων και τις προοπτικές αξιοποίησης τους καλλιεργητικά και εμπορικά θα παρακολουθήσουμε καλύτερα τα επόμενα χρόνια. Όσον αφορά τη συσκευασία, δεν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη καινοτομία και τα προϊόντα εξακολουθούν να διακινούνται σε κλασικά χάρτινα κιβώτια των 6-8 τεμαχίων.

Κ.Π.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου